Psykologisk trygghet

Dialogen er utvidet, og informasjonsflyten har blitt styrket.

Kort video med oppsummering av erfaringene fra en leder.

Partssamarbeid refererer til det strukturerte samarbeidet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, ofte representert ved deres respektive organisasjoner eller fagforeninger, for å diskutere, forhandle og beslutte saker som angår arbeidsforhold, lønn, arbeidsmiljø, og andre relevante spørsmål på arbeidsplassen. Dette samarbeidet er en sentral del av den norske modellen for arbeidslivsorganisering og er viktig for å opprettholde en balansert og rettferdig arbeidsmarkedspolitikk.

Gjennom deltakelse i piloteringen av metodikken Tidlig og Tett På, ble dialogduk for partsamarbeid innført som verktøy ved en klinikk. Med positive resultater.

Utgangspunkt

Klinikken deltok i piloteringen av metodikken “Tidlig og tett på”, der alle ledere med personalansvar skulle gjennomføre dialogduken for partssamarbeid med sine partsgrupper. En partsgruppe består av leder, tillitsvalgt og verneombud, og målet med dialogduken var å styrke samarbeidet mellom disse partene. Prosjektet startet med at klinikksjefen gjennomførte dialogduken sammen med hovedtillitsvalgt og hovedverneombud.

Utfordringer

En utfordring med å implementere dialogduken var å sikre at alle ledere forpliktet seg til prosessen og deltok aktivt i oppfølgingsmøtene. Det var viktig å sørge for at dialogen ikke stoppet etter det første møtet, men at den fortsatte og utviklet seg over tid. For å sikre dette ble det satt opp flere faste samarbeidsmøter, noe som krevde en bevisst innsats fra både ledere og partsgrupper.

Overrasket over

Lederne ble overrasket over hvor stor effekt dialogduken hadde på informasjonsflyten, både formelt og uformelt.

 “Noe magisk skjedde i det møtet,” forteller en av lederne. 

Det viste seg at terskelen for å snakke sammen underveis i arbeidsprosesser ble lavere, og det ble lettere å finne gode løsninger sammen. “Åpen dør”-prinsippet fikk en helt ny betydning, med hyppigere og mer åpen dialog mellom partene.

Tiltak igangsatt

For å styrke partssamarbeidet ytterligere, ble det gjennomført et klinikkseminar for verneombud, der de fikk bedre innsikt i sin rolle og hvordan de kunne brukes i arbeidsmiljøarbeidet. Det ble også utviklet en felles presentasjon som verneombudene kunne bruke for å informere medarbeidere om hvordan de kan benytte verneombudet, ikke bare for fysisk arbeidsmiljø, men også for andre arbeidsmiljøtemaer.

Erfaring og læring

En viktig lærdom var at alle deler av partssamarbeidet må forankres i hele klinikken, og at øverste leder også må være involvert. 

“Det har stor effekt at øverste leder gjennomfører dialogduken for partssamarbeid,” sier en av lederne. 

Ved å involvere alle ledere med personalansvar i prosessen, har det vært mulig å skape en bredere forståelse av rollen som tillitsvalgt og verneombud, samt styrke samarbeid og kommunikasjon på alle nivåer.

Gevinster

Et av de viktigste resultatene av dialogduken har vært en mer åpen og hyppigere dialog mellom partene. 

“Dialogen er utvidet, og informasjonsflyten har blitt styrket,” sier en av lederne. 

Både formelle og uformelle samtaler har bidratt til bedre løsninger og en mer konstruktiv tilnærming til arbeidsmiljøspørsmål. Partssamarbeidet har blitt et verktøy for å sikre god ivaretakelse av medarbeiderne.

For ledere

For ledere har det vært avgjørende å delta i dialogduken som en likeverdig deltaker, og ikke som ordstyrer.

 “Det er viktig å ha en fasilitator til stede slik at leder kan delta på lik linje med de andre,” sier en leder. 

Dette har bidratt til at lederne har fått en bedre forståelse av sine roller, og at partssamarbeidet har blitt mer effektivt.

Vi har fått en mye større forståelse av hverandres roller og ansvar.

Partssamarbeidet

Samarbeidet mellom ledelsen, tillitsvalgte og verneombud har blitt betydelig styrket gjennom dialogduken. 

“Vi har fått en mye større forståelse av hverandres roller og ansvar,” sier en av de involverte. 

Det er nå en felles forståelse av at alle har det samme målet – nemlig å sikre et godt arbeidsmiljø og ivaretakelse av medarbeiderne.

Suksesskriterier for å få til gode arbeidsmiljøprosesser

En viktig suksessfaktor har vært at alle ledere med personalansvar har gjennomført dialogduken sammen med sine partsgrupper. 

“Det er avgjørende at dialogen følges opp, og at alle binder seg til å delta i oppsatte møter,” forklarer en leder. 

Ved å sørge for kontinuitet og oppfølging har de sikret at dialogen utvikler seg over tid.

Veien videre

Veien videre innebærer å fortsette å bygge på den åpne dialogen og det tette samarbeidet som dialogduken har bidratt til. Det er viktig at samarbeidet holdes ved like gjennom faste møter, og at alle involverte parter føler seg forpliktet til å bidra til arbeidsmiljøarbeidet. Klinikken vil fortsette å bruke dialogduken som et verktøy for å styrke partssamarbeidet.

Nøkkelpunkter for meg som leder:

Dialogduken er et effektivt verktøy

Som leder kan du bruke dialogduken til å styrke samarbeidet mellom deg, tillitsvalgte og verneombud.

Sikre kontinuitet i dialogen

Det er ikke nok med ett møte – sørg for at partssamarbeidet følges opp gjennom faste møter og kontinuerlig dialog.

Involver øverste leder

Når øverste leder deltar i prosessen, får det stor effekt og bidrar til å forankre partssamarbeidet i hele organisasjonen.

Ha en fasilitator til stede

Som leder bør du delta som en likeverdig deltaker i dialogen, mens en fasilitator styrer møtet. Dette gir bedre dynamikk i partssamarbeidet.

Styrk informasjonsflyten

Arbeid aktivt med både formell og uformell kommunikasjon for å sikre at informasjonsflyten mellom ledelse, tillitsvalgte og verneombud er åpen og effektiv.

Bygg et sterkere verneombudsapparat

Gjennom opplæring og felles presentasjoner kan verneombudene bli sterkere ressurser i arbeidsmiljøarbeidet, og sikre at de brukes på en bredere måte.

Sørg for at partene har felles mål

Et godt partssamarbeid handler om å sikre at alle har det samme målet – nemlig god ivaretakelse av medarbeiderne og et trygt arbeidsmiljø.

symbol_web

© Sammen om ForBedring 2024

Utviklet i samarbeid med

Sluttrapport

Følgeevaluering av Tidlig og Tett På

Her kan du laste ned digital versjon av rapporten i PDF filformat. Denne er tilpasset for visning på skjerm og lavoppløselig utskrift.

Metodehefte for ledere

Her kan du laste ned digital utgave av Metodeheftet i PDF filformat. Denne er tilpasset for visning på skjerm og lavoppløselig utskrift.

Ved ønske/behov for trykt papirversjon kontakt en av følgende: