FORMÅL: definere de mest virkningsfulle og gjennomførbare tiltakene
Sammen med de du har valgt å ta med deg inn i denne fasen kan det være klokt å stille seg følgende spørsmål:
- Ut ifra ditt ståsted – hva er de fem viktigste tiltakene som er foreslått? Hvilken effekt vil de få?
- Er det tiltak som mangler eller trengs å formuleres/utvikles for å innfri de viktigste behovene som undersøkelsen avdekket?
- Er det forslag til tiltak som enten bør kombineres, eller som bør deles opp i mindre deler for å øke sannsynligheten for at dere får gjennomført det?
Sannsynligvis sitter dere igjen med flere tiltak enn hva som er klokt å begynne med. Da må dere prioritere, for eksempel ved å drøfte følgende:
- Hvor stor gevinst/effekt vil de foreslåtte tiltakene ha på respektive bevarings-/forbedringsområdet?
- Er tiltaket enkelt å gjennomføre?
- Vil tiltaket direkte eller indirekte bidra til bedre kvalitet/pasientsikkerhet?
- Hvor kostnadskrevende er tiltaket?
- Forutsetter tiltaket samarbeid eller ressurser fra andre enheter?
Alle tiltak må ha en “eier”, en (eller flere) som er ansvarlig for at det gjennomføres. Det er din oppgave som leder å fatte beslutningen om dette, og tildele ansvar – men det er klokt å be om innspill fra de som er med i denne fasen. Kanskje har de forslag til personer eller samarbeidskonstellasjoner som du selv ikke har tenkt på?
ForBedring skal ikke fungere i et vakuum, men tvertimot spille sammen med andre aktiviteter. Du bør vurdere om det skal lages en egen handlingsplan for ForBedring, eller om tiltakene dere kommer frem til skal integreres i planer dere allerede har. Det viktigste er jo at tiltakene blir gjennomført, ikke i hvilken plan de er plassert.