Det har skapt mer dialog og samarbeid på tvers av fagmiljøer.
Kort video med oppsummering av erfaringene fra en leder.
Medarbeiderskap er et konsept som handler om hvordan ansatte (medarbeidere) tar ansvar for sitt arbeid, samhandler med kolleger, og bidrar til organisasjonens utvikling og måloppnåelse. Det innebærer en aktiv deltakelse og engasjement fra medarbeiderne, der de ser seg selv som viktige bidragsytere til arbeidsplassens suksess, og ikke bare som passive mottakere av instrukser fra ledelsen.
En avdeling ved et sykehus har de siste årene jobbet systematisk med å styrke medarbeiderskapet, med imponerende resultater.
Avdelingen hadde gode resultater i ForBedringsundersøkelsen, med et sterkt faglig fundament og høy trivsel blant de ansatte. Likevel viste undersøkelsen at det var utfordringer knyttet til kommunikasjon og det å oppleve det trygt å si fra.
“Det var tydelig at vi hadde noe å jobbe med innen kommunikasjon,” forteller lederen.
Hun valgte derfor å starte med #råbra-konseptet, som avdelingen nå har jobbet med i nesten to år.
Selv om avdelingen hadde et godt utgangspunkt, var det vanskelig å skape en god tilbakemeldingskultur. I starten møtte lederen noe motstand fra enkelte ansatte som mente at #råbra kunne oppfattes som “koseprat.”
“Det var viktig å bruke tid på informasjon og involvering for å sikre at alle forsto hensikten,” sier lederen.
En annen utfordring var å finne balansen mellom å fremheve det positive og samtidig skape en trygg kultur for å gi konstruktiv tilbakemelding.
En interessant oppdagelse etter et par år med #råbra var at mens ansatte så en klar forbedring i den positive kommunikasjonen, følte de seg usikre på hvordan de skulle gi tilbakemeldinger som ikke var positive. Dette førte til at lederen satte i gang et arbeid for å utvikle en bedre tilbakemeldingskultur.
For å styrke tilbakemeldingskulturen, introduserte avdelingen modellen SAE (Situasjon, Atferd, Effekt) som et verktøy for å gi og ta imot tilbakemeldinger. Ansatte ble delt inn i grupper og jobbet konkret med å forstå og anvende modellen gjennom rollespill og refleksjoner. Et eksempel på en situasjon som ble diskutert, var hvordan man gir tilbakemelding når en kollega kommer for sent til flere vakter. Øvelsene har gjort de ansatte tryggere på å gi tilbakemeldinger, selv om det fortsatt vil ta tid å gjennomføre dette fullt ut i hverdagen.
Gjennom #råbra og arbeidet med tilbakemeldingskultur har lederen erfart at det å sette av tid til planlegging og refleksjon er avgjørende.
“Det er viktig å bruke tid på å involvere de ansatte og sikre at de føler eierskap til prosessen,” sier lederen.
Aktiv bruk av tilbakemeldingene fra #råbra har bidratt til både faglig utvikling og bedre arbeidsmiljø. For eksempel har tilbakemeldinger om samarbeid under krevende situasjoner gitt viktig læring knyttet til kollegafellesskapet.
De ansatte har opplevd en betydelig forbedring i den positive kommunikasjonen på arbeidsplassen.
“Det å få tilbakemelding på hva som fungerer godt, har skapt et sterkere kollegafellesskap,” sier lederen.
Gjennom #råbra har avdelingen også lært hvordan de kan bruke positive tilbakemeldinger til å styrke faglig utvikling og rutiner. Forbedringen har vært så tydelig at den også har påvirket resultatene i ForBedringsundersøkelsen.
Lederen trekker frem viktigheten av å være til stede og involvert i hele prosessen.
“Som leder må du brenne for det du jobber med og involvere deg hele veien,” sier hun.
Det er også avgjørende å være bevisst på hvem som deltar i arbeidsgruppene, og å sørge for at det er en tverrfaglig representasjon.
Det har vært viktig å sikre at alle ansatte føler seg inkludert i prosessen.
Partssamarbeidet mellom ledelsen, tillitsvalgte og verneombud har spilt en viktig rolle i implementeringen av #råbra.
“Det er viktig å involvere alle parter tidlig, slik at alle yrkesgrupper føler seg inkludert,” forklarer lederen.
Gjennom dette samarbeidet har de ansatte fått en bedre forståelse av hvordan tilbakemeldinger kan brukes konstruktivt i både faglig utvikling og arbeidsmiljøarbeid.
En viktig suksessfaktor for avdelingen har vært å gjøre metodikken enkel og håndterbar.
“Det er viktig å sette av god tid til planlegging og sørge for at prosessen er godt forankret,” sier lederen.
Hun understreker også betydningen av å bruke individuelle samtaler for å reflektere over tilbakemeldinger, og for å lære hvordan man kan bruke dem i den enkeltes utvikling.
Lederen ser frem til å fortsette arbeidet med medarbeiderskap i avdelingen. Neste steg er å bruke erfaringene fra #råbra og tilbakemeldingsarbeidet til å lage en kulturplakat som kan bidra til å forsterke “vi”-følelsen i avdelingen.
“Vi vil bygge videre på det vi har oppnådd og sørge for at medarbeiderskapet står sentralt i alt vi gjør,” avslutter hun.
Start med å kartlegge hvordan kommunikasjon fungerer i avdelingen din, og fokuser på å skape trygghet for at ansatte kan si fra og gi tilbakemeldinger uten frykt.
Det er avgjørende å gi ansatte tid og verktøy til å øve på både å gi og motta konstruktive tilbakemeldinger. Bruk modeller som SAE (Situasjon, Atferd, Effekt) for å strukturere tilbakemeldinger.
Ansatte må føle eierskap til prosessen for at den skal lykkes. Sørg for at de blir inkludert i både planlegging og gjennomføring, og at deres innspill tas på alvor.
Som leder må du vise engasjement gjennom hele prosessen. Din tilstedeværelse og aktive deltakelse er avgjørende for at tiltakene skal få gjennomslag blant de ansatte.
Sørg for at alle yrkesgrupper er representert i arbeidsgruppen, slik at alle perspektiver og utfordringer blir tatt hensyn til. Dette skaper bredere forankring og bedre resultater.
Aktiv bruk av tilbakemeldinger, både positive og konstruktive, kan bidra til å styrke både faglig utvikling og arbeidsmiljøet. Ta disse tilbakemeldingene med i opplæringen og forbedringsarbeidet.
Medarbeiderskap er en kontinuerlig prosess. Bygg videre på erfaringene du har gjort deg, og skap en langsiktig plan for hvordan avdelingen kan fortsette å styrke “vi”-følelsen og samarbeid mellom ansatte.
IA i sykehus
Bransjeprogrammet IA i sykehus sine verktøysider
I Trygge hender 24/7
Godt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet er grunnmuren for pasientsikkerhet
Idébanken
Tips og råd om arbeidsmiljø og sykefravær
Arbeidsmiljøportalen
Arbeidstilsynets portal for fagstoff og verktøy for å forbedre arbeidsmiljø og forebygge sykefravær
STAMI
Nasjonalt forskningsinstitutt innen arbeidsmiljø og arbeidshelse
Gruppetenkerne
En blogg om team og ledelse
Statens arbeidsgiverportal
Fagsider for arbeidsgivere, ledere og HR
Helsetilsynet
Tilsynsmeldingen, arbeidsmiljø, pasientsikkerhet, forebygging m.m.
STAMI - risikofaktorer
Kombinasjonar av risikofaktorar i arbeidet kan auke sjukefraværet
Legeforeningen
risikofaktorar i arbeidet kan auke sjukefraværet
NHOs arbeidsgiverportal
NHO basisprogram i ledelse
Helsedirektoratet - Arbeidsliv
Sektorrapport om folkehelse
Arbeidsmiljøhjelpen
Verktøy for å utvikle og forbedre arbeidsmiljøet
En bra dag på jobb
Få bedre arbeidsflyt, mer motivasjon og mindre sykefravær
Forbedringsguiden
Forbedringsguiden gir inspirasjon og veiledning til alle som jobber med å forbedre helse- og omsorgstjenesten.
Helsebiblioteket - Kvalitetsforbedring
Helsebiblioteket gir gratis tilgang til oppslagsverk, retningslinjer, databaser og andre kunnskapsressurser for helsepersonell i Norge.
I sentrum for forbedringsarbeidet står ForBedringsundersøkelsen.
Alle andre prosesstrinn og aktiviteter dreier seg om å få størst mulig nytte ut av undersøkelsen. Derfor har vi plassert symbolet for hele prosessen i midten, med prosessbeskrivelser lagt i ring rundt. Formålene med prosesstrinnene finner du nedenfor.
Her kan du laste ned digital utgave av Metodeheftet i PDF filformat. Denne er tilpasset for visning på skjerm og lavoppløselig utskrift.
Ved ønske/behov for trykt papirversjon kontakt en av følgende:
Her kan du laste ned digital versjon av rapporten i PDF filformat. Denne er tilpasset for visning på skjerm og lavoppløselig utskrift.